Júist nu?

Ik krijg een beetje de kriebels van die berichten die makelaars en aanverwanten de wereld in sturen met de strekking van ‘Ja! Juist nu een huis kopen!’. Natuurlijk begrijp ik het wel. Het is hun broodwinning om huizen te verkopen. Dus willen ze een positief geluid laten horen tussen al die negatieve berichten over de woningmarkt en de lagere hypotheken en de beperking van de aftrek van de hypotheekrente. Even laten weten dat er ook nog redenen kunnen zijn om wél een huis te kopen. Want ja, die kunnen er ook gewoon zijn. Ik ben de laatste die een huizenkoper op dit moment voor gek zou verklaren. Maar… het moet wel een zorgvuldige keuze zijn.

Dit stuk op Metronieuws doet wel heel erg halleluja. ‘Voor wie twijfelt is nu of nooit kopen het devies‘. Hm. Klinkt wel heel dramatisch. En de inhoud is ook wel heel erg kort door de bocht. Dat de verwachting is dat de banken de rente zullen verlagen – vanwege het provisieverbod per 1 januari 2013. Zou kunnen, maar ik zou mijn hand er niet voor in het vuur durven steken dat de hypotheekrente daardoor werkelijk omlaag gaat. Daarvoor is eerst concurrentie nodig… De grootste hypotheekverkopers zijn de grootbanken. Rabobank. Die werkt al nauwelijks samen met tussenpersonen, en zal dan ook niet heel veel voordeel hebben bij het provisieverbod. Behalve dan dat mensen misschien nog sneller naar hen toerennen, omdat ze van de onafhankelijke adviseur een rekening voor het advies gepresenteerd krijgen.

Dan het rekenvoorbeeld in het stukje. Om direct in de prullenbak te gooien. Voor het gemak gaan ze er daarbij maar vanuit dat over een hypotheek alleen maar rente betaald wordt. Ja, dan kom je netto lager uit dan de huur die je nu betaalt. Leuk. Alleen… helemaal aflossingsvrij is inmiddels behoorlijk uit den boze. Dus die maandlasten van de hypotheek die erin staan gaan nergens over. Domdom.

Lees ook:Hypotheekrente stijgt verder
Lees ook:Politiek als ontbindende voorwaarde?
Lees ook:Tussen wal en schip?
Lees ook:Hausse aan offertes
Lees ook:RTL Nieuws zaait paniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.