Goedkoper…goed voor de koper?

In het FD – vorige week alweer: Prijs hypotheekadvies zal dalen. Volgens adviesbureau IG&H lag de prijs van een hypotheekadvies vorig jaar nog op gemiddeld € 3.000, en zou dat in 2014 zomaar gedaald kunnen zijn tot € 1.750. En waarom zou dat zo zijn?

Per 2013 komt er een provisieverbod: intermediairs mogen dan geen provisie meer ontvangen van de geldverstrekkers en verzekeraars, als het gaat om hypotheken en levensverzekeringen. Dus moeten de tussenpersonen dan een factuur naar hun klant gaan sturen voor de verleende diensten. Voor schadeverzekeringen zoals de autoverzekering en de woonhuisverzekering blijft het toegestaan om provisie te verrekenen.

Ook bij een hypotheek die zonder tussenpersoon wordt afgesloten, bij een bank, moet duidelijk gemaakt worden hoeveel er in rekening gebracht wordt voor het afsluiten van de hypotheek. Op welke manier ze dat moeten doen, de banken, daar is de politiek nog niet helemaal uit. Intermediairs willen dat ook zij een factuur moeten sturen, om een ‘gelijk speelveld’ te creëren.

Anyway, volgens woordvoerders in het FD zal de prijs dus omlaag gaan, omdat er meer concurrentie komt. Als het de klant duidelijker is wat hij betaalt voor een hypotheekadvies, zal hij wellicht eerder naar een ander stappen. Of kiezen op basis van prijs.

Dat laatste is natuurlijk ook wel weer tricky. Ga je voor het goedkoopste hypotheekadvies… maar wat voor kwaliteitsverschillen zijn er? Iedereen moet zich houden aan de adviesregels en de zorgplicht die de Wft voorschrijft, maar prijsverschillen komen wel ergens vandaan. Zolang dat in de efficiency zit, prima natuurlijk. Of in het realistisch belonen van de adviseur. Maar zodra het ten koste gaat van de kwaliteit, wat heeft de klant er dan aan? Een hypotheek goedkoop afgesloten, maar misschien achteraf spijt.

Lees ook:Hoe hypotheekadvies te betalen?
Lees ook:Hoe goed is uw hypotheekadviseur?
Lees ook:Gratis hypotheek… of toch niet?
Lees ook:De bank werkt niet gratis
Lees ook:Gratis advies van een student?

0 reacties op “Goedkoper…goed voor de koper?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.