De bank werkt niet gratis

Je zal tegenwoordig maar een hypotheekadvies nodig hebben. Ga je naar een advieskantoor – grote kans dat deze je vertellen dat je voor het advies een uurtarief moet betalen. Dat is niet persé slecht, maar gevolg is wel dat je niet snel gaat shoppen bij meerdere onafhankelijke adviseurs. Gelukkig kun je altijd nog naar een paar banken voor een gesprek met een andere adviseur. Daar krijg je tenminste nog gratis advies. Ach welnee!

Natuurlijk is het advies dat je krijgt bij de Rabobank, ABN AMRO, ING of SNS Bank niet gratis. Het loon van de adviseur moet ook betaald worden, net als de kosten van het kantoor, de marketing, de apparatuur en alles wat er verder bij een financiële instelling komt kijken.

Op dit moment is het voor financieel adviseurs nog niet verboden om op provisiebasis te werken. Dan krijg jij dus geen factuur van de adviseur, maar wordt het kantoor betaald door de geldverstrekker waar de hypotheek gaat lopen. En de verzekeraar waar de verzekering(en) worden ondergebracht. Of de bank waar je gaat banksparen. Maar goed, dat gaat veranderen. De minister is bezig met een volledig provisieverbod. Niks geen provisie meer bij een hypotheek, gewoon een factuur van de adviseur.

Als je daar geen zin in hebt, kun je dan wel gewoon nog steeds gratis advies krijgen van de bank? Dat steekt de onafhankelijke tussenpersonen natuurlijk, en dat lijkt me logisch. Ook bij banken en verzekeraars kost het advies geld, maar dat zit verwerkt in de kosten van de hypotheek en de verzekeringen. Geen eerlijk verhaal dus.

Daarom scharen de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond zich achter adviseursorganisatie Adfiz, door te stellen dat ook de advieskosten van banken en verzekeraars openbaar moeten worden. Alleen dan kan de consument een eerlijke vergelijking maken en inzien dat het advies bij de bank ook niet gratis is.

Het Verbond van Verzekeraars is het er niet helemaal mee eens. Daar vinden ze dat het publiceren van die kosten alleen geldt voor organisaties die stellen als onafhankelijk adviseur op te treden. Dat doen banken meestal niet, alleen SNS Bank sluit geloof ik ook hypotheken voor andere geldverstrekkers af.

Ik zou het wel terecht vinden als banken ook met de billen bloot moeten, maar in hoeverre dat realistisch is? Welke kosten moeten er meegenomen worden, en welke niet? Daar zouden dan weer maatstaven voor moeten zijn. Of je moet de banken ook gewoon verplichten een factuur te sturen voor het advies. Dan is er pas echt een gelijke behandeling. Want dat de bank gratis adviseert… dat is natuurlijk een illusie. Op de één of andere manier moet er geld verdient worden. In de toekomst zal de provisie mogelijk geheel verdwijnen. U moet dan bijvoorbeeld ook advies en behandelingskosten betalen bij het wijzigen van de autoverzekering.

Lees ook:Gratis advies bestaat niet
Lees ook:Gratis advies van een student?
Lees ook:Onafhankelijk hypotheekadvies of de lage banktarieven?
Lees ook:De Welke Groep wil kwaliteit hypotheekadvies inzichtelijk maken
Lees ook:Hypotheek bij verzekeraar afsluiten

8 reacties op “De bank werkt niet gratis

 1. Debora

  Ik ben het in dit geval eens met het Verbond van Verzekeraars. Bij onafhankelijke adviseurs gaat het er om dat je, bij provisie, niet kunt nagaan of de adviseur je een hypotheek aanraad omdat dat echt de beste is voor jou of omdat hij daar meer provisie krijgt.
  Bij een bank geld dat niet. Je weet daar dat je sowieso een gekleurd advies krijgt, ze willen je een hypotheek bij hun bank verkopen en willen daar bij voorkeur goed aan verdienen. Hoe duur die adviseur van de bank is, is irrelevant, want heeft geen invloed op wat hij je gaat aanbieden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Patrick B/

  Beste Anneke,

  Je verhaal is wat kort door de bocht.

  Ik werk volledig op basis van urendeclaratie, echter is het eerste uur altijd op mijn kosten, en zo werken de meeste adviseurs.
  Het is dus zeker niet waar dat de teller al gaat lopen zodra je op de drempel staat, en ook niet dat je alleen nog maar bij een bank terecht kan voor gratis advies.
  Sterker nog doordat ik geen provisie ontvang kan ik juist zeggen volledig onafhankelijk te zijn, en mijn klant centraal stellen in het advies.

  Patrick

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Joh Patrick, mijn bedoeling is zeker niet om te zeggen dat een adviseur die op uurtarief niet goed is. Sterker nog: het is mijn absolute voorkeur voor echt onafhankelijk advies, zoals je zelf ook al zegt. Mijn verhaal over het bankadvies is eigenlijk een beetje cynisch bedoeld…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Patrick B

    Hoi Anneke,

    Dan zijn we het eens, blijft belangrijk te benadrukken dat bij de meeste adviseurs die op uurtarief werken het eerste uur niet betaald wordt.

      /   Beantwoorden  / 
 3. patrick

  Mee eens Anneke,
  Zoals een adviseur zou ook de bank de kosten inzichtbaar moeten maken. Dat geldt al voor een simpele betaalrekening, waarom dan niet voor een iets meer complex product als de hypotheek?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Bankspaarhypotheek

  De lobby van de banken was beter, maar op lange termijn zullen de banken ook hun kosten inzichtelijk moeten maken.

  Het zou een goede zaak zijn door dit duidelijk in een renteverschil aan te tonen voor de klant. Bijvoorbeeld 0,25% hogere rente bij de bank (inclusief advies) dan bij een onafhankelijk adviseur waar de klant nog een rekening krijgt voor het advies

    /   Beantwoorden  / 
  1. Debora

   Waarom in hemelsnaam? Alle bedrijven verwerken de algemene kosten (ook de lonen van de werknemerr) in de product prijs: supermarkten, aannemers, de Ikea. En omdat banken nu toevallig een product verkopen waar anderen advies over geven, moeten ze die kosten opeens inzichtelijk maken? En waar houdt dat dan op? Moeten de huurkosten ook duidelijk gemaakt worden? En de IT kosten?

     /   Beantwoorden  / 
 5. patrick

  @Debora
  Als banken een brood of wasmachine zouden verkopen zou ik je volledig gelijk geven. Echter, banken verkopen financiele producten waar jij en ik beter van moeten worden (spaarrekeningen) of financiele producten waardoor wij direct van onze welvaart kunnen genieten (kredieten). En waarom ik vind dat banken moeten, is omdat de onafhankelijke tussenpersoon dat ook moet. Banken werken niet anders, ontvangen ook provisie. De oorzaak van de Woekerpolis affaire is de hoge provisie welke doorberekend werd. Dus maak dat transparant.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.