Hoe kiest u een goede hypotheekadviseur?

Bent u op zoek naar een goede hypotheekadviseur, maar vindt u het lastig om een keuze te maken? Kies in ieder geval voor een Erkend Hypotheekadviseur die geheel onafhankelijk is, zoals u die bijvoorbeeld op Hypotheekberekenen.nl kunt vinden. U zorgt op die manier voor een adviseur die voldoet aan de meest recente richtlijnen zoals die door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn opgesteld. Zorg er daarnaast voor dat u een goed gevoel krijgt bij het eerste gesprek, dat u altijd vrijblijvend kunt voeren. Laat u adviseren, vraag door en probeer u een beeld te vormen van de mogelijkheden.

Nieuwe hypotheekregels en vergoeding
Sinds 1 januari 2013 zijn er nieuwe hypotheekregels van kracht, maar men heeft ook de vergoeding van een hypotheekadviseur aangepakt. Voorheen ontving de adviseur een commissie vanuit de hypotheekverstrekker, waardoor de kosten voor u werden verpakt in de totale afsluitprovisie. Daar is tegenwoordig geen sprake mee van, aangezien u degene bent die de hypotheekadviseur rechtstreeks dient te vergoeden. De vergoeding is uit de afsluitprovisie gehaald, waardoor u de adviseurs nu op prijs met elkaar kunt vergelijken. De banken zelf zijn over het algemeen voordeliger dan de onafhankelijke hypotheekadviseurs, maar houd er rekening mee dat u dan weinig mogelijkheden tot vergelijken heeft.

Criteria van de AFM
Kies een Erkend Hypotheekadviseur, aangezien die werkt volgens de strenge kwaliteitscriteria zoals de AFM die heeft opgesteld. Een dergelijke adviseur is op de hoogte van de nieuwe  hypotheekregels die per 1 januari 2013 van kracht zijn geworden, waardoor men u bijvoorbeeld exact uit kan leggen wanneer u in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Bent u starter en gaat u voor het eerst een hypotheek afsluiten? Dan valt er ontzettend veel uit te zoeken, iets waar een goede hypotheekadviseur richting in aan zal brengen, zodat u niet verdwaald op het internet vol handige tips, of de voorwaarden van banken ervoor zorgen dat u door de bomen het bos niet meer ziet.

Onafhankelijke hypotheekadviseur
Kies bij voorkeur voor een onafhankelijke hypotheekadviseur, aangezien u op die manier de mogelijkheid heeft meerdere hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Voor 1 januari 2013 kon u eenvoudig gesprekken voeren met meerdere partijen, maar dat is vanwege de huidige directe vergoedingen een kostbare aangelegenheid geworden. Met een onafhankelijke hypotheekadviseur betaalt u een vast bedrag, waarvoor men aanvragen kan doen bij verschillende banken. Op die manier kunt u de tarieven en mogelijkheden met elkaar vergelijken, los van het degelijke advies dat men u uit zal brengen.