Archief: december 2011

Hypotheek stiekem duurder


In 2012 wordt je hypotheek stiekem een klein beetje duurder. Dat komt niet door de hypotheekrente; als je in een rentevastperiode zit verandert daar tenslotte niets aan. Het komt ook niet door de hypotheekrenteaftrek, want daaraan lijkt dit kabinet toch echt niet te gaan tornen. Maar ondertussen wordt het belastingvoordeel over de aftrek van je hypotheekrente toch wel een beetje minder. Hoe dat kan? Dat zit ‘m in het eigenwoningforfait. Dat is voor 2012 – zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan gegeven is – behoorlijk verhoogd. Daarmee wordt je belastingaftrek toch echt wat lager.

Zorgplicht of risicobeperking?

Banken schijnen hun klanten tegenwoordig al actief te benaderen over extra aflossing op de hypotheken. Het FD schrijft  in het  artikel ‘Bank vraag klant aflossing‘ dat klanten met een beleggingshypotheek of een groot aflossingsvrij deel in hun hypotheek, een brief of telefoontje krijgen over dit onderwerp. Waarom doen ze dat?

Kan Independer hypotheken nog vergelijken?

Ik ben er nu wel een beetje van bijgekomen, maar was er behoorlijk van ondersteboven: het nieuws dat Independer door Achmea is overgenomen. Toen ik ooit bij Independer werkte, in de allereerst opstartfase 2000/2001, deed ik dat omdat ik de onafhankelijke vergelijking van financiële producten zo’n fantastisch streven vond. En in mijn ogen heeft Independer geweldig aan de weg getimmerd het afgelopen decennium, heel veel mooie dingen gedaan en steeds vanuit die onafhankelijkheidsgedachte. Ook al riepen heel veel mensen in de markt (vooral tussenpersonen) dat ze niet onafhankelijk waren, ik wist wel beter. Vertrouwde op de integriteit en de zuivere bedoelingen van de mannen achter Independer. En dat doe ik nog steeds.

Hoe lang houdt Geert stand?

De hypotheekrenteaftrek is weer helemaal hot. Toen het CPB vorige week met teleurstellende economische cijfers kwam (recessie in plaats van groei), werd duidelijk dat de regering toch echt extra bezuinigingen moet gaan doorvoeren. En waar het woord ‘bezuinigingen’ opspeelt, komt al heel snel de hypotheekrenteaftrek daar achteraan.

Gaat hypotheekrente exploderen?

Spannende kop op Infinance: ‘Hypotheekrente gaat exploderen’. Het bijbehorende artikel geeft niet veel weg – dit staat er om precies te zijn:

De zich snel uitbreidende financiële crisis gaat nu ook de Nederlandse hypotheekmarkt raken. Steeds meer banken ondervinden problemen bij het herfinancieren van hypotheekleningen. Deskundigen vrezen dat hypotheektarieven zullen gaan exploderen en dat banken nog moeilijker hypotheekleningen zullen afsluiten.

Interessant, toch? De bron van dit bericht is een artikel op Vastgoedjournaal.nl. En als je daar naartoe gaat, dan moet je toch echt eerst even een abonnement afsluiten, om het hele verhaal te lezen. Jammer, dat abonnement heb ik niet. Er zit echt wel wat in, wat hierboven staat. Verder kunnen we er niet veel mee ben ik bang. Hooguit – als je rentevastperiode binnen afzienbare tijd afloopt – overwegen om je hypotheekrente open te breken en nu alvast opnieuw vast te zetten, in plaats van over bijvoorbeeld een half jaar.