Archief: april 2008

Opzeggen spaarhypotheek dure grap

De spaarhypotheek is geen favoriete hypotheekvorm bij ondergetekende. Natuurlijk is het prettig om 100% zekerheid te hebben over het kapitaal dat je bij elkaar spaart. Maar voor die zekerheid ga je wel een constructie aan waar weinig flexibiliteit in zit. Je bent behoorlijk vast aan de geldverstrekker en verzekeraar waar je nu voor kiest. En dat kan je later duur komen te staan.

Wegwijzer: rentewijzigingen

Voor het in de gaten houden van de meest recente wijzigingen van hypotheekrentes door verschillende geldverstrekkers maak ik graag gebruik van deze site met actuele rentestanden. Niet alle geldverstrekkers staan erop: alleen intermediairmaatschappijen. MoneYou bijvoorbeeld ontbreekt in dit overzicht. Maar toch, het geeft een goed inzicht in wat er gebeurt op de markt.

Minder dan 5% voor 10 jaar vast gaat niet meer

Inmiddels is duidelijk dat ook Argenta haar rentes verhoogt deze week, net als de Bank of Scotland en Hypotrust. Dat maakt dat het aanbod van 4,8% bij 10 jaar vast met NHG niet meer te krijgen is straks. Voor zover ik kan overzien is dit beneden de 5% niet meer mogelijk. Het gaat hard omhoog zo, er zijn verschillende geldverstrekkers die in de maand april twee keer een renteverhoging hebben doorgevoerd!

Ouderen niet welkom bij hypotheekadviseur?

Uit een onderzoek komt naar voren dat mensen van boven de 55 jaar slecht behandeld worden door hypotheekadviseurs. Sowieso waren er veel klachten over het niet nakomen van afspraken, gewoon niet op komen dagen (idioot!). Maar de senioren hadden specifiek het idee dat hun leeftijd maakte dat adviseurs hen niet interessant vinden.

Hypotheekverstrekkers: Argenta

De naam Argenta zie je regelmatig langskomen in mijn verhalen. Maar wie of wat is dat eigenlijk? Argenta is een bank die groot is in België en haar best doet om dat ook in Nederland te worden. Argenta Nederland heeft dan ook als slogan: "Een combinatie van Belgische bescheidenheid en Hollandse spaarzaamheid." Het veroveren van markt in Nederland doen ze vooral door hun prijsstelling.

Hypotheekrentebericht: de tweede ronde lijkt ingegaan

Is de tweede ronde van renteverhogingen begonnen? Obvion verhoogde per 24 april haar hypotheekrentes maar had dat eind maart ook al gedaan. Ook Florius, MoneYou en Postbank – en dat zijn zomaar wat namen, ik ben zeker niet volledig – zitten al 'in de tweede ronde'. Wijst dit erop dat de rentestijging geen hobbeltje was en dat de hypotheekrente nu echt de lucht in gaat? Ik ben benieuwd!

Huis kopen: makelaar of niet?

Je was dus op Funda aan het rondkijken naar woningen. Inmiddels heb je mijn advies opgevolgd om eerst met een hypotheekadviseur te bepalen hoever je kunt gaan. En dan? Schakel je een makelaar in voor een zoekopdracht of doe je dat niet?

Hypothekentaal: bruto en netto maandlasten

Hypotheekadviseurs smijten ermee alsof iedereen zomaar weet wat het verschil is. Dat is vanuit hun positie goed te begrijpen: hypotheken zijn hun dagelijks werk dus het is voor hen wellicht onvoorstelbaar dat iemand het verschil tussen bruto en netto hypotheeklasten niet snapt.

Straffen voor hulp bij hypotheekfraude

Zoals overal waar geld is zijn er ook fraudeurs in de wereld van de hypotheken. Dat kunnen ondernemers (vastgoedhandelaren/makelaars/taxateurs) zijn die onwetende consumenten bedonderen. Maar het kunnen ook consumenten zijn die met vervalste documenten hypotheken lospeuteren.