Groen dak isoleert goed en is duurzaam: hoe betaal je hiervoor?

hypotheken

Groen is beter. Beter voor het milieu, de uitgaven én in sommige gevallen ook voor het uitzicht. Dat vinden de mensen achter Rooftop Revolution ook, die gaan voor groene daken. Dat zijn daken met begroeiing in de vorm van vetplanten, mos, gras, kruiden en soms zelfs bomen en struiken. Stel je heel Amsterdam eens voor met dit soort dakbedekking. Mooi, sfeervol, energiebesparend en daarmee heb je een waardevollere woning. Maar zo’n dak kost natuurlijk ook wat. Grote vraag is: op wat voor manieren kun je zo’n ingreep bekostigen?

Nut van energiebesparende ingrepen

In en aan je woning kun je energiebesparende ingrepen nemen. Denk hierbij aan het isoleren van vloeren, muren en daken en het installeren van dubbelglas. Het is om meerdere redenen gunstig, omdat je zo minder energie verbruikt en het energielabel beter wordt waardoor de verkoopwaarde (eventueel handig) van de woning stijgt. Voor dit soort maatregelen, kun je vaak een hypotheek of lening inschakelen. Gunstig, want je huis wordt er op meerdere vlakken dus beter van. Zo ook met groene daken.

Waarom groene daken invloed hebben

Deze natuurdaken dragen bij aan de duurzaamheid van een woning. Ze zorgen namelijk voor betere isolatie. Zo wordt er in de winter minder gestookt om woningen warm te houden. In de zomer blijft de woning koeler en bespaar je gemiddeld 25% op het verbruik van energie door minder inzet van ventilators en airco. Daarbij zuivert het groen op de daken de lucht. Goed voor het milieu, dus. Nog wat pluspunten zijn het feit dat meer mensen een ‘tuin’ tot hun beschikking hebben, er meer geluid wordt gedempt, de levensduur van het dak verdubbelt én de waarde van de woning omhooggaat.

Crowdfunding, lening, subsidie, hypotheek

Hoe moet je zo’n dak bekostigen? Via Rooftop Revolution kun je jouw dakproject aanmelden. Er wordt dan een crowdfundingactie gestart, zo kunnen anderen doneren om jouw wens te verwezenlijken. Daarnaast biedt onder andere Amsterdam subsidie voor groene daken en gevels – dan moet er natuurlijk wel aan wat voorwaarden worden voldaan. Er zijn ook bedrijven waarbij je een lening kunt afsluiten om duurzame investeringen aan je woning te doen, zoals bijvoorbeeld GreenLoans. Bij zulke bedrijven kun je kiezen voor welke investering je wilt lenen. Zoals isolatie, zonnepanelen en windmolens. Aangezien groene daken een redelijk nieuwe oplossing zijn voor energiebesparing, worden deze vaak nog niet specifiek genoemd bij leningen. Hetzelfde geldt voor een hypotheek. Het meest voorkomend is de subsidie voor groene daken. Dat is gunstig, want hierdoor wordt duurzaam gestimuleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.